Herman Holerit

Herman Holerit je rođen 29. februara 1860. godine a umro je 17. novembara 1929. godine. 1875. godine upisao je Gradski koledž u Njujorku dok je diplomirao na Univerzitetu Kolumbija, odsek rudarstvo i dobio zvanje inženjer rudarstva . 1890. doktorirao je na Kolumbijskom univerzitetu.
Nakon diplomiranja zaposlio se na Američkom birou za popis stanovništva kao specijalni agent za prikupljanje i analizu podataka o korišćenju pare i vodene snage u metalurškoj industriji. Kasnije je prešao na Masašusetski tehnološki institut kao instruktor.
Njegov zet radio je u firmi Žakarov razboj na tkanju svile. Preko njega je upoznao sistem korišćenja ubušenja u karticama za programiranje šema tkanja. Inspiracijju je pored toha pronašao i u izbušenim pretplatnim kartama za voz (informacije o putniku-boja kose, visina itd, bušio je kondukter duž ivice). Tako je došao do zaključka da svaki agent za popis stnovništva može da uradi isto i da se izbušene kartice sortiraju kao što je to radila firma Žakarov razboj. Kod ovog izuma je važno da su rupice učitavane elektronsski a ne mehanički, a kartica je sadržala sve podatke o pojedincima.

Elektronski tabelarni prikaz statističkih podataka

Na insistiranje Džona Šav Bilingsa, Herman je izumeo mehanizam za očitavanje prisustva ili odsustva ubušenja u kartici.To se postizalo tako što su korišćene igle sa oprugom na vrhu i one bi prolazile kroz ubušenja, i tako ostvarivale električnu vezu koja pokreće brojač da zabeleži svaki podatak. Ideja je bila da se svim ličnim podacima može dodeliti numerička šifra. Holerit je došao do zaključka da ukoliko se brojevi probuše u određenim kolonama na karticama, onda se kartice mogu sortirati mehanički i na taj način se odgovarajuće kolone mogu sabirati. Jedna od prednosti ovog sistema bila je mogućnost da se kartice sortiraju po logičnom redosledu, međutim čuvanje velikog broja ovih kartica je bio problem. Kako bi ovaj problem rešio, kartice su bile napravljene po dimenzijama jednog dolara i svoju ideju izložio je u patentu br. 395, 782 od 8. januara 1889. godine.

Kompanija za proizvodnju tabelarnih mašina

On je sklopio ugovor sa Američkim biroom za popis stanovništva i konstruisao je mašine kojima jee uspešno obavljen tabelarni prikaz popisa stanovništa iz 1890. godine za dve i po godine. Godine 1896. osnovao je kompaniju za proizvodnju tabelarnih mašina. Većina glavnih biroa za popis stanovništva, kao i osiguravajuće kompanije, koristile su njegovu opremu i kupovale njegove kartice. Izumeo je i prvi mehanizam za automatsko ubacivanje kartica. Godine 1911. spaja svoju firmu sa još dve i osniva Computing Tabulating Recording Corporation. Pod rukovodstvom Tomasa Dž. Votsona, ta firma je 1924. godine promenila ime u IBM.

2018-06-17T01:05:12+00:00